2016. március 12., szombat

Országos Kéktúra (10-es számú, OKT-101): Bodajk- Gánt

A Népligettől induló autóbusszal érkeztem Bodajkra. A település szélén, Csókakő vasúti megállóhely mellett egy villanypóznán található a pecsételő. Túrám innen indult.

Bodajk- Balinka vasútvonal felhagyott, Bodajk- Felső megállóhelye. Innen nem messze található a 5-ös vasútvonal csókakői megállóhelye, amely még mai is üzemel
Az első egy-két kilométeren át Bodajk bekötőútján majd a 81-es főút szélén kellett gyalogolnom, utóbbin sok kamion süvített el mellettem, ezért nagyon kellett figyelnem. Miután rákanyarodtam a Csókakőhöz vezető 81117-es útra, emelkedni kezdtem. Az utat itt látványos fasor szegélyezte.

A Csókakőre vezető 81117-es utat szegélyező fasor
Csókakő hangulatos, gondozott település, melynek kertjeiben a mai napig folyamatos az állattartás.

A Csókakői Vár
A Csókakői Várba ezúttal nem mentem fel. A vár után közvetlenül a szép, hangulatos Vár-völgyben haladtam. Lefelé, a lábam elé tekintve már több, a tavaszt idéző virágzó növényt is láttam. A szemem magasságában  pedig szép összhangot alkottak a lejtőn álló, összezáruló koronájú fák, az élénkbarna avar és a  zöld moha által benőtt kövek. A szurdokból hirtelen érünk ki. Innentől szerencsére nem emelkedünk, hiszen felérünk a fennsíkra. Sáros, traktorkerekek által vájt földutak, néhol aszfaltozott erdei utak váltották egymást. Unalmas, egyhangú rész következett, hol kopárabb, irtásokkal tarkított, hol kevésbé kopár területekkel. Egyszer csak jobbra tekintve az úttól körülbelül 100 méterre egy elhagyatott Robur teherautót pillantottam meg. A jármű meglehetősen le volt fosztva. Nem tudni, mi lehetett az eredeti rendeltetése, ugyanis parafából állt az oldala, volt rajta egy (betört) rácsos üvegablak és egy szellőzőcső.

Igencsak meglepődtem a lecsupaszított Robur látványán...
A Robur után folytatódott az egyhangúság, miközben lassanként már ereszkedtem. Érdekes vadászlesek közelében gyalogoltam el: teljesen fedett "faházacskák" voltak, zárt ajtóval, ablakkal. Én ilyeneket még nemigen láttam. A kék sávot elhagyva pár száz méter után elérünk a Géza-pihenőig. A Dr. Göblyös Géza megyei Kék-túra bizottsági vezető emlékére állított pihenőnél készítettem pár képet.


Kilátás a Géza-pihenőről
Az ereszkedő végén a hajdani Kápolnapusztára vezető völgyet érjük el. Itt homokos úton  gyalogolunk. Balra egy idő után sziklák tűntek fel, valahol ott található a Gánti-barlang,  amit most nem sikerült megtalálnom. A sziklák tövében kulturált pihenőt létesítettek kis fa  házacskával, padokkal, tájékoztató táblával. Pár perc gyaloglás után feltűntek előttem Gánt házai. Gánt kicsi, de egyben rendezett, szép település. Itt is találkoztam legelésző bárányokkal, kecskékkel, elhaladtam egy lovarda mellett is.
A község főutcáján, a Vértes vendéglő bejárata mellett található a bélyegző.


A mai túra útvonala:

      Bodajk (Csókakő vm.)-
   8209-es út-
    Csókakő (vár, Vár-völgy), feltételes pecsételőhely-
   Szenes-vágás-
  Hajdúvár-
   Géza pihenő-
  Kápolnapuszta (Gánti-barlang)-
     Gánt


Frissítve: 2016.07.06

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése