2015. november 17., kedd

Országos Kéktúra (14-es számú, OKT-141-142-143): Hűvösvölgy- Rozália téglagyár

Miután elhatároztam, hogy teljesítem az Országos Kék Túra (OKT) által elém támasztott kihívásokat, választásom a közeli 14-es túrára esett. Ezeket a szakaszokat már ismertem korábbról, teljes egészében viszont még sosem jártam be. Utam Hűvösvölgyben kezdődött, ahol pecsételés után a Hármashatár- hegy kaptatói felé vettem az irányt. Útközben elhaladtam a Hármashatár- hegyi vitorlázó reptér mellett, ahonnan csodálatos a kilátás a hegyekre. A reptér után elsétáltam az Oroszlán szikla mellett, végül az Árpád kilátót tettem meg hosszabb pihenésem helyszínévé. 
Itt a "kötelező" fotózás után, elindultam a Szépvölgyi út irányába. Novemberben még gyönyörű színekben pompázott az erdő, érdemes volt út közben is megállni egy-egy fotó kedvéért. 
A Szépvölgyi úti keresztezés után egy közepesen erős emelkedés kezdődött a Hármashatár-hegy csúcsa felé. A kavicsos, köves talaj  nem igazán lopta be magát a szívembe, ráadásul a következő pecsételőhely megtalálása is némi gondot okozott. Később kiderült, nem a megfelelő toronynál kerestük...

Az Oroszlán szikla
A Hármashatár- hegy a reptérről nézve

Pecsételés után újabb pihenő következett, ezúttal viszont már nem húztam el annyira az időt, mint az Árpád kilátó esetében. Rövid fotózást követően elindultam a Virágos- nyereg tisztásai felé, a következő pecsételő helyre. Útközben csodálatos volt a kilátás, azonban a nagyszámú kitaposott ösvények az én tájékozódásomat is megzavarta egy időre. Miután megtaláltam a helyes utat, újabb emelkedők és leejtők tették változatossá utamat, miközben hajtott az idő.

A Határ úti TV torony, az Árpád kilátóból nézve. Az egész várost elborította a köd és a szmog.
Először ennél a toronynál kerestem a pecsételés helyét
Kilátás a Hármashatár- hegyről

A Virágos-nyergi pecsételés után, már csak a végcél, a Rozália téglagyár váratott magára. A kék útnak ez a szakasza meglehetősen sáros és csúszós volt, ami valamelyest hátráltatta a lejutásomat a hegyekből. Az utolsó 200 métert már gyakorlatilag sötétben tettem meg, azonban a gyárból kiszűrődő fényeknek hála, a pecsételéshez nem volt szükségem elemlámpára. A túra végeztével, meglehetősen fáradtan, de már tervezgetve az újabb szakaszt, szálltam fel a 218-as buszra.


A mai túra útvonala:

   Budapest, Hűvösvölgy-Gyermekvasút vontatási telep (Munkásmozgalmi sétány)-
  Vadaskerti-hegy (Glück Frigyes út)-
  Kecske-hegy (Oroszlán-szikla)-
   Árpád-kilátó-
   Hármashatár-hegy (kilátó)-
  Vihar-hegy-
       Virágos-nyereg-
   Csúcs-hegy-
   Rozália Téglagyár


Frissítve: 2016.01.08

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése