2018. március 19., hétfő

Márciusi havazás 2018

2018 március 17-én megismétlődni látszott ugyanaz az időjárási tevékenység, amely szinte napra pontosan öt évvel ezelőtt történt és 2013 március 15-ét is híressé tette. A recept klasszikus volt: egy dél- délnyugat felől érkező nagy nedvességtartalmú mediterrán ciklon ütközött térségünk felett az északkelet felől érkező szibériai hideggel. Mindez erős széllel, széllökésekkel párosult, mely nyugatról kelet felé fokozatosan erősödött. Az eseményt már napokkal korábban jelezték a különböző híroldalakon, illetve az OMSZ és az Időkép weboldalán. Az akkor már nagyjából két napja hulló esőből a késő délutáni-esti órákban kezdett el érdemleges intenzitású és mennyiségű hó hullani az északkeleti országrészben. A csapadékváltás nagyjából éjjel 2-re vált teljessé, ekkora már az ország északi felében hó, egyes helyeken havas eső, a déli országrészben pedig ónos vagy fagyott eső hullott. Jellemzően az OMSZ, az Időkép, a Katasztrófavédelem honlapja és az Útinform segítette az autósokat a közlekedésben. A 24.hu szerkesztősége pedig egyenesen könyörgött, hogy aki teheti, az ne induljon útnak.

Az OMSZ térképe. A piros zónában a közlekedés szinte lehetetlen volt. Forrás: OMSZ
A 24.hu-n szinte már könyörögtek az autósoknak. Forrás: 24.hu 

 A könyörgés jogos volt, ugyanis éjjelre olyan kaliberű utak váltak nehezen járhatóvá vagy járhatatlanná, mint az M3-as és az M30-as autópálya, a 33-as, 36-os és 38-as főutak és jó pár harmadrendű út. Míg keleten a hófúvás miatt volt harmadfokú a riasztás, addig délen az ónos eső, nyugaton pedig a havazás miatt voltak érvényben különböző vészjelzési fokozatok. Mór térségében nagyjából este fél 10-kor váltott szilárd halmazállapotba a csapadék. Éjfél után tűntek fel az első hókotrók, melyek gondoskodtak arról, hogy a lepelnyi vastagságú hóborítottságnál ne legyen több az úttesten. Ma reggelre a várható 5-10 centi helyett mindössze körülbelül 4 centi maradt meg, ami bár a február 18-i havazáshoz képest jelentősen kevesebb, arra azonban elég volt, hogy a 20 nappal korábbi fotósorozatból kimaradt helyeket is megörökítsem havas állapotukban.

Mór belvárosa 2018 március 18-án délelőtt. Képen a Luzsénszky-kastély és a Plébánia templom
Szent István tér


Az egykori Járásbíróság épülete a Kapucinus téren
A Lamberg- kastély parkja kihagyhatatlan elem a fotózásban
Megunhatatlan kompozíció a Lamberg- kastéllyal


Házi rozsdafarkú


Zöldike a hóban. Az újabb hólepel miatt ismét megnövekedett a madárforgalom az etetők környékén
A jégcsapok sem szokatlanok még márciusban
Március 19.


 Március 18-án este aztán újabb csapadéktömb érkezett dél felől, ez azonban már jóval kevesebb problémát okozott és okoz, mint a két nappal korábbi mediterrán ciklon. Az elkövetkezendő napokban lassú javulás várható, ugyanakkor visszaemlékezve a tavaly áprilisi hóra, korántsem biztos, hogy most volt alakalmunk utoljára havas életképek megörökítésére 2018 tavaszán. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése