2020. január 18., szombat

Téli séta a Vértesben

Az elmúlt hetek időjárását nagyrészt a párás, ködös, többször szeles idő határozta meg az országban, így Mór térségében is. Ehhez jött a nappal enyhébb, éjszaka fagyosabb hőmérséklet, amely kiváló táptalaja volt a zúzmara képződésnek. A szerencsésebb helyeken a szürkeséget felváltotta a mindent beborító fehérség. A hűvösebb idő és a fagyott talaj adta lehetőségeket kihasználva, épp ezekben a napokban terveztem  volna az első Kéktúrámat -vagy inkább fotós túrámat-  hisz az erdei látvány garantált lett volna, azonban egyéb okokból úgy döntöttem, hogy felváltom egy családi sétára.
Jól tettem!

Utunkat "szokás szerint" az egykori pusztavámi (5B) vasútvonalon kezdtük. Vonat erre utoljára 18 évvel ezelőtt járt... 
Turistaút elágazás: balra a Közép- Dunántúli Piros Oroszlány felé, jobbra a Zöld jelzésű turistaút Pusztavám felé. Mi szokás szerint a KDP-n folytattuk utunkat. 
Mór, Bányásztelep távolból. A Csóka- hegy Észak-nyugati lábánál már erősen zúzmarás volt vidék.
A Közép- Dunántúli Piros a Csóka-hegy felé. Megunhatatlan a vidék, Ferikét sokszor sétáltatjuk erre.
Egy erősebb kaptató után felértünk a hegygerincre, onnantól kezdve a észrevehetően gyengült a zúzmara képződés.
A hegy Észak-keleti oldalán mintha a télből az őszbe csöppentünk volna- az eddigi zúzmarás területeket, a ködös erdő váltotta. 
Egykori menedékház vagy erdőgazdálkodási épület a Vértes tábortól nem messze, a KDP nemrégiben módosított útvonala mentén.
Egykori erdészeti rakodó. Ilyet viszonylag sokat láttam, mikor a Vértesben Kéktúráztam.
A KDP-ről a hegy Észak-keleti oldalán, a Vértes tábornál letértünk és elindultunk vissza, a hegygerinc felé. Az "őszt" itt ismét a tél váltotta, sőt ahogy haladtunk előre a Kék pluszon Csókakő irányába, a zúzmara mellé egyre több hó is társult.
Néha érdemes volt letérni a turistaútról...
A Kék plusz jelzésű út, mely túránk legnehezebb szakasza volt a talajviszonyok illetve a favágásból visszamaradt faágak miatt, melyek szerte- széjjel hevertek az úton. Ferike értelemszerűen többször ki és bekéredzkedett a hordiba, de végig hősiesen viselte a megpróbáltatásokat.
Itt már nagyjából lepel, 1 cm körüli hó lehetett.
A Kék pluszról itt letértünk, majd a hegygerincre vezető erdészeti úton folytattuk utunkat, vissza a KDP felé.
A "havazás epicentruma". Erre nagyjából úgy két centiméter hó eshetett korábban, amit sajnos a fenti képek nem adnak vissza. Évivel szinte percenként álltunk meg itt fotózni.


A kanyar után nemsokkal visszatértünk a KDP-re, melyen leereszkedtünk a hegyről, vissza Mórra. 
Visszatekintés a Csóka-hegyre (420 m) és egyben a Vértes Dél-nyugati oldalára.
A jól sikerült családi túra során körülbelül 20 kilométert tettünk meg a meseszép erdőben, nagyjából hat óra alatt. Ez idő alatt olyan látványban volt részünk, amire nagyon ritkán adódik lehetőség, kiváltképp a mai időjárási viszonyok közepette. A nap hősei egyértelműen Ferike - aki hol a hordiban, hol pedig gyalog gyűrte a kilométereket - illetve a Feleségem voltak, akik a hideg idő ellenére velem tartottak!

Köszönöm Nekik!


A mai túra útvonala:

    Mór, Bányász- telep-
  Kakas- domb-
   Vértes tábor-
 Dűlt-kúti völgy-
  Kakas- domb-
    Mór, Bányász- telepNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése