Budapest elveszett utcanévtáblái

Budapest egykori utcanévtáblái (1945-1991-es időszak)

Ahogy a neonreklámok a 70-es évekből, úgy az akkori utcanévtáblák is egyre fogynak Budapest közterületeiről. A 90-es években gyerekként mindig furcsálltam, mikor egymás alatt két ellentétes nevű utcanévtábla szerepelt. Azután persze megtudtam, hogy mi miért volt. Ezekre a táblákra mindig is mint egy letűnt korszak jelképeire tekintettem, amit történelmi szempontból érdemes lenne egy-egy fotó erejéig megörökíteni. 
A rendszerváltással nagyjából egy időben (mikor a legtöbb utca visszanyerte eredeti, még a 2. világháború előtti nevét) a legtöbb lekerült a falakról, vagy esetleg a későbbiekben festék, illetve a rozsda martalékává vált. Éppen ezért elérkezettnek láttam az időt arra, hogy utána nézzek annak, olvashatók-e még néhány sarkon (esetleg házszámtáblákon) a rendszerváltás előtti utcanevek, vagy esetleg már mind a feledés homályába merült.
Mivel rettenetesen sok időbe tellene az egykoron átnevezett, majd visszanevezett közterületeink bejárása, ezért segítségemre lesz a Google térkép utcanézete (Google Street View), ahol a helyszíni bejárást megelőzően körbenézek, továbbá a kutatásomat segíti egy 1990-es BKV térkép (Kartográfiai Vállalat, 1990), illetve Budapest teljes utcanévlexikonja (Ráday Mihály, Buza Péter, Mészáros György, Dinasztia Kiadó- Gemini Budapest Kiadó,1998).
Bár igyekszem a témában az alaposságra, előfordulhat, hogy lesznek olyan területek, amiről esetleg nem fog szó esni. Ezzel a kis rovattal nem az acélom, hogy visszahozzam a rendszerváltás előtti időszakot az olvasó számára, inkább egy virtuális múltidéző sétaként tekintenék rá.


I. kerület, Várkert rakpart (Gróza Péter rakpart, Beloiannisz rakpart, Montgomery út)

Ezen a rövidke útszakaszon mindössze egyetlen egy házszámtáblát találtam, ami még Gróza Péter nevére hallgatott, azt is a villamosból kitekintve szúrtam ki. 


A közterület csak 1997-ben kapta meg a Várkert nevet, melyet először 1874-ben viselt.


II. kerület, Hűvösvölgyi út (Vörös Hadsereg útja)

A Hűvösvölgyi út virtuális bejárása már korábban megtörtént, azonban a világon semmi érdekeset sem találtam itt, ezért nem is mentem ki. Egészen addig volt ez így, amíg a múltkori posztolásom után egy bejegyzésben nem írták, hogy nem árt ha kimegyek körülnézni az út szépilonai végéhez...

Az út szépilonai végén meglepően sok régi házszámtábla sorakozott
Természetesen nem gyalogoltam végig az utat, tudván, hogy nagy valószínűséggel utcanévtáblát már nem találok. Az utat 1990-ben nevezték át Hűvösvölgyire.


II. kerület, Margit körút (Mártírok útja)

Korábban voltak erről a területről olyan emlékeim, hogy itt esetleg még lehetnek régi utcanévtáblák, ha azokat idő közben nem távolították el. A Google Street View alátámasztotta az emlékeimet, ezért bejárásra érdemesnek tartottam a területet. A táblák még megvannak. Ennek fényében viszont nem sétáltam le az egész területet, bár a Street View-t elnézve az alábbiakon túl nincs is mit nagyon keresni.

Házszámtáblákat már nem találtam, igaz nem is nagyon kerestem
 

A budai körút viszonylag későn, 1992-ben kapta vissza (régi) jelenlegi nevét.

Frissítés (2016.10.30): azóta kerestem és találtam is házszámtáblákat, de az utcát továbbra sem sétáltam végig teljes hosszában.

IV. kerület, Perényi Zsigmond utca (Paksi József utca, Bethlen utca, Rákóczi utca, 346. utca)

Korábbi utcanévtáblákra itt sem leltem, a közterület Batthyány utca felé eső végén azonban számtalan Paksi József feliratú házszám tábla díszeleg, mely nagyrészt már a Street View-val is kivehető volt. Az utca 1993-ban vette fel Perényi Zsigmond nevét.V. kerület, Balaton utca (Pálffy György utca, Balaton utca, Moszkva utca, Balaton utca)

1945-től ez már az ötödik neve az utcának, a közterület létezése óta pedig már negyedjére viseli a Balaton nevet. A sok utcanévváltásra utaló táblákra már nem leltem, viszont volt más, ami itt maradt a múltból...


A felfüggesztett fénycsöves közvilágítási lámpa nagyjából az 50-es, 60-as évekből maradhatott itt. Hasonlóakat már csak a külkerületek gyártelepein láthatunk 
Az utca 1991-ben kapta meg újra a legnagyobb hazai tavunk nevét.


V. kerület, Bank utca (Lengyel Gyula utca)

Az itt található kőtábláról már korábban tudtam, úgyhogy nem ért nagy meglepetés a Bank utcával kapcsolatban. A táblán kívül már semmi más nem emlékeztet Lengyel Gyulára.


Az utca 1990-ben kapta vissza a Bank nevet, melyet első ízben 1906-ban kapott.


V. kerület, Falk Miksa utca (Néphadsereg utca)

A Colombo felügyelő mögötti fás utca semmi komolyabbat nem tartogatott számomra. A néphadseregre mára semmilyen tábla sem emlékeztet. Korábbi, egyben jelenlegi nevét 1991-ben kapta vissza.


V. kerület, Fővám tér (Dimitrov tér)

A külföldiek által gyakran felkeresett teret 1990-ben keresztelték vissza eredeti nevére. Dimitrovra emlékeztető táblát már nem találtam, így okafogyottá vált a közterület felkeresése e célból.


V. kerület, Hercegprímás utca (Alpári Gyula utca)

Nehezen hittem volna annak, aki azt mondja, hogy itt bármilyen rendszerváltás előtti táblára bukkanok. A szépen rendbe rakott épületek, minimális esélyekkel kecsegtettek. Egész addig, míg a Google Street View-n egy érdekesnek tűnő házszámtáblára bukkantam. Mivel ott elég olvashatatlannak tűnt a rajta található felírat, ezért kimentem, és meglepődtem:


Az területet 1991-ben nevezték vissza Nagykorona utcára (ezt a nevet 1925-ig viselte), majd 1992-ben kapta meg a Hercegprímás nevet.


V. kerület, Hold utca (Rosenberg házaspár utca)

Ez az az utca, amelyet a Google Street Wiew-n történő megtekintése után erősen elgondolkodtam, hogy kisétáljak. Végül a látottak nem győztek meg annyira, hogy elinduljak. Azonban nem kizárt, hogy a későbbiekben itt is találjak valamit. 1991-ben keresztelték vissza az utca nevét Holdra.


V. kerület, Károly körút ( Tanács körút, Somogyi Béla út)

A kiskörút ezen szakaszát kétszer is átnevezték 45 és 89 között. Először Somogyi Béla útra, majd ezt követően Tanács körútra. Egyelőre ez az egyetlen közterület, ahol nem a jelenlegit megelőző, hanem annál eggyel korábbi nevére utaló táblát találtam, de azt sem itt, hanem a Király utcában. A táblát valószínűleg a Tanácsra való nevezéskor szedhették le és használták fel újra a Király utcában, ráfestve Somogyi Bélára a Majakovszkij nevet. A Károly körúton ezt leszámítva nem leltem semmi különösebbre. A közterület 1991-ben kapta meg a Károly nevet- fennállása óta immár harmadjára.

A Király utcában fennmaradt egyetlen régi utcanévtábla két helyen is el volt helyezve. Egyszer a mai Károly körúton, az ottani névváltást követően pedig a Király utcában. Majakovszkij mögött kiolvasható Somogyi Béla is


V. kerület, Nádor utca (Münnich Ferenc utca)

A Zoltán utcához hasonlóan, itt se volt sok keresnivalóm. A digitális séta elég kiábrándító volt, minden régi tábla lecserélésre került az elmúlt két és fél évtizedben. Az utca 1990-ben kapta vissza korábbi, eredeti nevét.


V. kerület, Sas utca (Guszev utca)

Szépen felújított homlokzatok, belvárosi már-már sétaövezet. A virtuális séta gyorsan véget ért, be kellett látnom, hogy sok keresnivalóm nincs erre. A közterület 1990-től viseli újra a Sas utca nevet.


V. kerület, Vámház körút (Tolbuchin körút)

Belvárosi utca révén nem sok régi táblára számítottam. Biztosra vettem, hogy 26 év alatt minden régi tábla lekerült a falakról, esetleg elrozsdásodott. Aztán meglepődtem...

Ezt csak a festék tudta volna eltüntetni. 
A terület nagyobb részét a Google Street View-val jártam be, melynek során a fentieken túl több régebbi táblára nem bukkantam. A kiskörút ezen szakasza 1990-ben nyerte vissza régi nevét. 


V. kerület, Vértanúk tere (Ságvári Endre tér)

A Kossuth tér délkeleti csücskében található kis térrel nem volt sok dolgom. Itt csodaszámba ment volna, ha bármi olyat találok, ami az előző nevére utal. 1990 óta újra Vértanúk terének hívják a közterületet.


V. kerület, Zoltán utca (Beloiannisz utca)

A Zoltán utcával sajnos nem sok dolgom akadt. Semmiféle régebbi táblával nem találkoztam, így helyszíni bejárásra sem került sor. Az utcát 1991-ben nevezték vissza, korábbi eredeti nevére.


VI. kerület, Andrássy út (Népköztársaság útja, Magyar Ifjúság útja, Sztálin út)

Az Andrássy utat végigtekintve esélytelennek tartottam, hogy bármi olyanra bukkanjak, ami esetleg a jelenleginél korábbi neveinek egyikére utal. Aztán meglepődtem azon, amit a Google Street View-n, majd a helyszíni bejáráson találtam.

A tábla hasonló ahhoz amit a kiskörúton találtam, sőt egy ehhez hasonló látható a József Attila utcában (V.) is
A fent látható táblán túl azonban sem további utcanévtáblára, sem pedig házszámtáblára nem bukkantam. Az utca 1990-ben kapta vissza (régi) jelenlegi nevét.


VI. kerület, Oktogon (November 7. tér)

Bár a Google Street View-n semmi különleges nem látszott, ennek ellenére ellátogattam a térre, hátha találok esetleg egy régebbi táblát. Gyors körüljárás után el kellett könyvelnem, hogy itt ilyenre már nem fogok bukkanni. A tér 1990-ben nyerte vissza régi-új nevét, az Oktogont.  


VI. kerület, Podmaniczky utca (Rudas László utca)

Bár csak virtuálisan mentem végig az utcán, egyes részek erősen megtekintésre ajánlottak számomra, így nem kizárt, hogy itt is találhatok egy-két régi házszámtáblát. Mindenesetre a Google Street Wiew-val egyelőre nem leltem ilyenre. Az utca 1990-ben kapta vissza a Podmaniczky nevet. 


VII. kerület, István utca (Landler Jenő utca)

A terület 1991-ben kapta vissza (régi) jelenlegi nevét. Az utca két oldalán álló gyönyörű, régi bérházak esélyt adtak arra, hogy esetleg egy-egy régi házszámtáblára leljek, azonban csalódnom kellett. Se régi utcanévtáblára, sem régi házszámtáblára nem leltem. Ezért személyes bejárásra nem került sor.


VII. kerület, Király utca (Majakovszkij utca)

A Király utca esetében reménykedtem, hogy esetleg találhatok egy-egy régebbi táblát, bár 1990-óta jó néhány régi lakóház homlokzata megújult, ami a táblák vesztét is jelenthették. A Google Street View is ezt az elképzelésemet támasztotta alá, azonban egy tábla máig dacol az idő vas fogával.

Az egykori Majakovszkij utcára ez az egy rozsdás tábla emlékeztet. A tábla különlegessége, hogy nem csak  ennek az utcának a korábbi nevét viseli magán, hanem kiolvasható Somogyi Béla neve is, akiről a mai Károly körutat nevezték el 1945-től 1953-ig 
Az utca végül 1990-ben kapta vissza (régi) jelenlegi nevét.


VIII. kerület, Fiumei út (Mező Imre út)

Bár gyerekként itt több Mező Imre feliratú táblát láttam, a Google Street View-n látottak alapján (nem találtam semmit), nem terveztem helyszíni bejárást. Amire itt leltem, csak a véletlennek köszönhető. Ennek alapján tervezem az út helyszíni bejárását.

Meglepetésként ért a tábla jelenléte
Az utat 1991-ben nevezték vissza Fiumeire.


VIII. kerület, Kálvária tér (Kulich Gyula tér)

Itt a Kálvária tér 13 alatt található lakóépület házszám táblája volt érdekes, de odaérve sajnos csalódnom kellett. Bár végigjártam a teret, Kulich Gyulás táblát már sehol sem találtam. A közterület 1991-ben nyerte vissza eredeti nevét.


VIII. kerület, Magdolna utca (Koltói Anna utca)

Ahogy több utcánál, itt is több régi utcanévtábla jelenléte rémlett. Egyre kifejezetten emlékeztem a Magdolna-Karácsony Sándor utca sarkán, amit a Google Street View is alátámasztott. A helyszíni bejáráskor azonban szembesülnöm kellett a ténnyel, hogy a tábla már nincs a helyén. Vigasz, hogy találtam egy házszámtáblát, ami még az utca rendszerváltás előtti nevére hallgatott. A Magdolna utcát 1991-ben nevezték vissza (régi) jelenlegi nevére.VIII. kerület, Sport utca (Knopp Imre utca)

Sem a Google Street View-n, sem pedig a terület bejárásakor nem találtam a korábbi nevére utaló nyomokat. Az területet 1991-ben keresztelték vissza régi nevére, Sport utcára. 


VIII. kerület, Víg utca (Pogány József utca)

A Víg utca esetében számoltam azzal a lehetőséggel, hogy esetleg rálelhetek egy-egy régi házszámtáblára, ami végül be is jött.

Az egyetlen megmaradt tábla az utcában, amin Pogány József nevét lehet olvasni
Az utca 1991-től viseli újra (régi) jelenlegi nevét.


IX. kerület, Haller utca (Hámán Kató utca)

A Haller utca elég ígéretesnek tűnt elsőre, azonban csakhamar be kellett látnom, hogy itt se fogok találni semmi érdekeset, így miután virtuálisan végig tekintettem a területet, személyes terepszemlére már nem került sor. Az utca 1990 óta hallgat a Haller névre.


IX. kerület, Lónyay utca (Szamuely utca)

A Lónyay utca egészen mást tartogatott számomra, mint amit szerettem volna, és ami a rovat témája. Táblákra ugyan bukkantam, csak nem épp olyanokra, mint amilyenekre számítottam.

A neon "Közért" felírat is egyre ritkább Budapesten. Főleg az olyan jó állapotú, mint ez
A Gazdák Biztosító szövetkezete tábla legalább 65 éves...
Az utca 1990-ben nyerte vissza korábbi és egyben jelenlegi nevét.

X. kerület, Albertirsai út (Dobi István út)

Az út elhelyezkedéséből adódóan nem sok mindenre számítottam, amit a Google Street View is alátámasztott. Az utat az egyik oldalon a vasút, a másikon a vásárváros uralja. Bejárásra nem került sor. Az út 1991-ben nyerte vissza régi nevét.


X. kerület, Liget tér (Zalka Máté tér)

Kőbányán a mostani Liget téren, nem bukkantam semmilyen korábbi névvel fémjelzett táblára. Azonban az egyik lakóépület bejárata felett, egy levakarhatatlan felirat díszeleg...A tér 1991-ben kapta vissza régi nevét.


XI. kerület, Etele út (Szakasits Árpád út)

Na itt aztán a Google Street View-val sem volt egyszerű szétnézni. A paneldzsungelek kis zugutcáiban egyébként sem feltétlenül fordul meg a Gogli autó, ha pedig igen, akkor a bejárat olyan távol van a fotókon, hogy az szinte kivehetetlen, a rajtuk szereplő feliratokról már nem is beszélve. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a panelekről szedik le elsőként az elavult táblákat- néhány kivételtől eltekintve. Bejárni az Etele út környékét olyanért, ami a netről láthatóan már szinte biztos, hogy nem létezik, időpazarlás. Így aztán kiegyeztem azzal, hogy itt már semmi sem emlékeztet Szakasits Árpádra. Az Etele út 1991-ben kapta vissza eredeti nevét.


XI. kerület, Fegyvernek utca (Lenin utca)

A környék jellegéből adódóan, itt megvolt az esélye annak, hogy egy Lenines házszám táblát találjak. Azonban az elmúlt 65 év bőven elegendő volt ahhoz, hogy az összes tábla lecserélésre kerüljön, így már a fotókon látszódott, hogy semmit sem fogok találni. Apponyi Albertet 1945-től Lenin követte, és érdekes módon 1953-ban kapta meg az utca a Fegyvernek nevet.


XI. kerület, Október Huszonharmadika utca (Schönherz Zoltán utca)

Évekkel ezelőttről itt több, Schönherz Zoltán nevére hallgató utcanévtáblára is emlékszem. A Google Street View szerint egy még most is fellelhető a Budafoki úti kereszteződésben, ám bejáráskor már egyiket sem találtam a helyén. Vigaszágon a házszámtáblákkal próbálkoztam- sikertelenül. Az utca 1992-ben kapta meg az Október huszonharmadika nevet.


XII. kerület, Alsó Svábhegyi út- Felső Svábhegyi út (Józsa Béla utca, Mackensen út, Galgóczy utca)

Az utca érdekessége, hogy a középső szakasza csak gyalogosan járható. 1993-ig a teljes szakasz Józsa Béla nevét viselte, ekkor azonban két részre osztották. A felső szakaszt Felső Svábhegyire, az alsót pedig Alsó Svábhegyire nevezték át. A Street View-val csak a felső szakaszon találtam házszámtáblát, amit ottjártamkor már rég lefestettek, az alsó szakaszon viszont szerencsém volt.


A nagy átnevezések időszakában valószínűleg megfeledkeztek az Alsó Svábhegyi utat, a Diós árokkal összekötő utcáról, ugyanis az továbbra is az író nevét viseli.XIII. kerület, Fiastyúk utca (Thälmann utca)

Ide annak ellenére eljöttem, hogy nem néztem szét korábban az interneten, hogy esetleg található-e itt még korábbi néven szereplő táblák vagy sem. A rizikó ellenére nagyon jól jártam. A környéken máig elég szép számmal fellelhető Thälmann feliratú házszámtáblák, sőt még egy utcanévtáblát is sikerült találni.

Sajnos a házszámtábla alatti táblát lekenték, pedig érdekelt volna, hogy mi áll rajta


Top kapás a Fiastyúk utcában

Az utca 1990-ben kapta vissza eredeti nevét.


XIII. kerület, Hollán Ernő utca (Fürst Sándor utca)

Az utcában sajnos utcanévtáblára már nem, viszont több házszámtáblára is bukkantam- legnagyobb meglepetésre. 1992-ben nevezték át az utcát Hollán Ernőre.

Nagyon jó állapotú házszámtáblákra bukkantam, mintha most rakták volna fel őket


XIII. kerület, Lehel tér (Élmunkás tér)

Ez az a tér, ahol nemhogy az Élmunkás, de még Lehel felirattal sem találkoztam. 1990-ben kapta vissza a tér, az eredeti nevét.


XIII. kerület, Pannónia utca (Rajk László utca)

Az összes közterület közül eddig talán a Pannónia utca volt az, ami leginkább elkényeztetett régi táblákkal. Ha pár évvel korábban jövök, akkor talán még utcanévtáblákkal is találkozom, így csak a házszámtáblák maradtak- az viszont rengeteg...

Először arra gondoltam, micsoda szerencse, hogy már az utca elején régi és jó állapotú táblára bukkantam 
Aztán tovább mentem...
Itt már rájöttem, hogy felesleges mindet lefotózni
Régi táblák mindenhol 
Rajk László utca 46/A és 46/B. Pannónia utcát nem ismerjük :D
A Rajk László utca 46/B, illetve az épület tervezőjének neve utal a múltra, egy kisebb, kopottasabb tábla a jelenre
Az utcát 1990-ben nevezték vissza Pannóniára.


XIII. kerület, Szent László utca (Mautner Sándor utca)

Az irgalmatlan hosszú utcát csak a Google Street Wiew-n jártam végig, utcanév után keresgélve. Ilyet nem találtam, viszont az utca Dévényi úti végén belebotlottam pár régi házszámtáblába.


Az utca 1990-ben kapta vissza eredeti nevét.


XIII. kerület, Tátra utca (Sallai Imre utca)

A Tátra utcát a szomszédos Hollán Ernő és Pannónia utcákkal egyetemben kerestem fel. A három utca közül a Tátra utcában volt a legkevesebb ilyen jellegű házszámtábla. Azonban belvárosi jellegét tekintve még így is szép számmal maradtak fent, az utca régi nevével fémjelzett jó állapotú házszámtáblák.
Az utca végül 1992-ben nyerte vissza régi nevét.


XIII. kerület, Thurzó utca (Muck Lajos utca)

Ennek az utcának a korábbi nevére a Facebookon, egy hozzászólást követően derült fény számomra. Utánajártam a dolgoknak és valóban van elvétve egy-két, Muck névre hallgató házszámtábla az utcában. Igaz azokon rendre tévesen áll a felirat, ugyanis a szakirodalom szerint a vezetéknév 1985-től nem Muk, hanem Muck- de ez ebből a szempontból már nem lényeges kérdés.
Az utcát 1990-ben nevezték vissza eredeti nevére.


XIV. kerület, Róna utca (Lumumba utca)

A neten látottak alapján elég ígéretesnek tűnt az utca. Utcanévtáblában itt már természetesen nem reménykedtem, ellenben szép számmal lehet még Lumumba feliratú házszám táblára lelni, sok esetben jó, vagy viszonylag jó állapotú épületek falain is.


A közterület 1990-ben kapta vissza eredeti nevét.


XIV. kerület, Stefánia út- Olof Palme sétány (Népstadion út, Vorosilov út)

A Google Street View-n elég esélytelennek látszott, hogy itt bármire is bukkanjak, ennek ellenére a terület Hungária körúti vége elég ígéretesnek tűnt. Abban egyáltalán nem reménykedtem, hogy Vorosilov feliratú táblákat találok, de Népstadion feliratúra még láttam esélyt. Ilyen utcanévtábla sincs már rég a helyszínen, de néhány házszámtábla még a múltat idézi.Az út teljes hosszában máig nem viseli az eredeti nevét. Miközben a Hungária körút, és az Ajtósi Dürer sor közti szakasz 1990-ben visszanyerte (egykori) jelenlegi nevét, addig a Hősök térig tartó Városligeti szakasz 1987-től Olof Palme nevére hallgat.

Frissítés (2016.10.30): egyik ismerősöm hívta fel a figyelmemet arra, hogy van egy Vorosilov feliratú kőtábla a Földtani Intézet közelében, az átépítés alatt álló Puskás Ferenc stadion még álló, kő burkolatú kerítésoszlopán.


Szinte hihetetlen, hogy ez a tábla még a helyén vanXV. kerület, Apolló utca- Késmárk utca (Cservenka Miklós út) ÚJ!

Lényegében csak az Apolló utca Szent Korona utcai végén keresgéltem. Már az interneten látszott, hogy nem lesz egyszerű errefelé táblát találni. Amit találtam, az terület kertvárosias jellege miatt volt nehezen fotózható. Végül időhiány miatt megelégedtem egy rozsdás házszám táblával. 

Kevés jobb állapotú Cservenka Miklós úti tábla volt. Ami pedig még fent volt, azt szinte képtelenség volt lefotózni
Míg az Apolló utca 1990-ben kapta vissza eredeti nevét, addig a Késmárk utcai szakaszt csak 1991-ben  nevezték át.


XV. kerület, Bácska utca (Ságvári Endre utca {Dr. Sághváry Endre utca})

Szokatlan módon most nem egy házszámtáblát, hanem egy utcanévtáblát szúrtam ki a 170-es busz ablakából, a Károlyi Sándor útról jövet. A Bácska utcáról addig semmit sem tudtam, így teljes volt a meglepetés.A kiváló állapotú tábla különlegessége, hogy Dr. Sághváry Endre neve szerepel rajta, nem pedig Ságvári. Utána olvasva tudtam meg, hogy csak egyes esetekben volt ez így
Az utca 1992-ben kapta vissza régi nevét.


XV. kerület, Illyés Gyula utca (Szőcs Áron utca) ÚJ!

Korábban a Szentmihályi út egy szakasza volt. A 40-es években viselte Adolf Hitler nevét, majd Bajcsy-Zsilinszkyét. 1961-től egészen 2011-ig Szőcs Áron neve szerepelt az utcanévtáblákon, majd őt követte Illyés Gyula író.

Bár itt csak 2011-ben történt utcanév változás, alig találtam valamit, ami Szőcs Áronra emlékeztetne. Meglepő módon,  eddigi tapasztalataimmal ellentétben, az új építésű épületek bejáratai mellett bukkantam rá a képen látható táblákra


XV. kerület, Károlyi Sándor út (Ifjú Gárda út)

Mivel egy elég hosszú útról van szó, először csak virtuálisan jártam végig. Fel is fedeztem egy meggyűrődött, összefirkált régi utcanévtáblát, aminek nem sok esélyt adtam, hogy még ott van. Sejtésem beigazolódott, a tábla már nem volt meg, viszont néhány házszámtábla még fellelhető a környéken.

Retro lámpa, retro táblák...
Az utca 1991-ben kapta vissza eredeti nevét.


XV. kerület, Szent Korona útja (Lenin útja)

Ez egy érdekes terület, van itt MÁV-os kerítés, elveszett sínpár. Egy része az utcának paneles, a másik inkább kertvárosias, amik között az M3-as autópálya húzódik. Adná magát egy Lenines tábla, de a helyi lakosság már itt is lecserélte a táblákat, utcanévtáblákról már nem is beszélve. Lenin itt 1991-ig tartott ki, mielőtt az utca visszakapta volna eredeti nevét.


XV. kerület, Szentmihályi út (Felszabadulás útja) ÚJ!

Először úgy tűnt, hogy erre már nem nagyon lesz mit keresni. Aztán gyanússá vált pár rozsdás házszámtábla, ezért felkerestem a helyszínt. A Szentmihályi út nagyjából 1/3-a lakott, a többi nyílt terep, vagy erdő. Ezen a kis szakaszon találtam rá a végletekig elrozsdásodott, alig olvasható házszám táblákra, azonban volt egy-kettő, ami 17 év után is remekül nézett ki, ezek viszont a Street View nem látszódtak.Talán a legszebb fennmaradt házszámtábla, amin ráadásul még a felirat is helyesen szerepel. Nem út, nem utca, hanem útja
A közterület 1991-ben kapta vissza a nevét. 


XVI. kerület, Sashalmi sétány (Marx Károly sétány)

Megint csak baráti segítséggel sikerült rátalálnom a Sashalmi sétány régi tábláira. Bár nem jártam végig a közterületet teljesen hosszában, így is számos házszám táblába és két utcanévtáblába botlottam. 
A közterület 1992-ben kapta meg Sashalomról a nevét.


XVIII. kerület, Kiss István utca (Fürst Sándor utca)

A Google Street View-n elég gyorsan kiszúrtam a ház sarkán elhelyezett rozsdásodó táblát. Mivel az akkori felvételek több évesek voltak, ezért kétséges volt számomra a tábla létezése. Szerencsémre még a helyén volt, így a sötét ellenére sikerült egy-két vállalhatóbb dokumentum értékű képet készítenem. Házszám táblára sem a neten, sem a helyszínen nem leltem, de idő hiányában nem is nagyon kerestem. Az utca érdekessége, hogy egészen 2013-ig viselte az 1932-ben meghalt kommunista politikus nevét és csak ekkor keresztelték vissza Kiss Istvánra.XVIII. kerület, Üllői út (Vörös Hadsereg útja)

Az út már a Google Street View-n is ígéretesnek tűnt, két régi utcanévtáblát is felfedeztem a XVIII. kerületi oldalon. Természetesen bejártam a környék egy részét, és ezúttal szerencsém is volt.Itt a "ja" végződés lemaradt, de ettől függetlenül örültem a felfedezésnek
Az utcanévtáblákon túl, még régi házszámtáblák is fellelhetők a környéken
Az út 1991-ben kapta vissza (régi) jelenlegi nevét.


XIX. kerület, Hofherr Albert utca (Vörös Csillag utca)

Az utcakép itt elég változatos. Egy részén gyárak, üzemek találhatóak, míg a másikon a kertes házak képe az uralkodó. A túloldal nagy részét a vasútállomás foglalja el. A gyári szakaszon nem, a kertvárosi részeken ugyanakkor előfordulhat egy-egy régebbi házszám tábla, amik azonban a fotókról nem vehetők ki egyértelműen. Éppen ezért személyes bejárásra sem került sor. Az utca 1990-től viseli magán eredeti nevét.


XIX. kerület, Ötvenhatosok tere (Chlepkó tér, Sztálin tér) ÚJ!

Tudat alatt reménykedtem, hogy esetleg belefutok egy jó rozsdás Sztálin feliratú táblába, de "csupán" Chlepkó Edével kellett, hogy beérjem és már abból sem volt sok.
A közterületet 1991-ben nevezték át Ötvenhatosok terére. 


XIX. kerület, Vas Gereben utca (Vörös Október utca, Malinovszkij utca)

A közterületet klafa hóesésben sikerült felfedeznem, miután a Street View-n nehezen kivehető, de ígéretes házszám táblákra bukkantam. Malinovszkij neve már sehol sem olvasható, de Vörös Októberből még néhány fellelhető.Ez sem mai felírat. A kapu mögött már új házak épülnek
Vas Gereben utca
Az utca 52 év után, 1990-ben kapta vissza eredeti nevét.


XIX. kerület, Városház tér (Lenin tér)

Ahogy a Google Street View-n  felfedezni véltem, nem sok házszám tartomány van a tér nevéhez csatolva. Ezek mindegyikéhez újabb táblák tartoznak, így itt is elég gyorsan lecserélésre kerülhettek a Leninhez tartozó házszám táblák. Természetesen régi utcanévtáblák sincsenek már errefelé. Az eredetileg Petőfi nevét viselő területet, Lenin után Városház térre keresztelték 1990-ben.


XXI. kerület, Károli Gáspár utca (Tanácsház utca, Somogyi Béla utca, Községház utca)

Ahhoz képest, hogy az utcát 2011-ben keresztelték át Károli Gáspárra, gyorsan eltűntek a régi utcanévtáblák, egyet kivéve- mert az nem a sarkon áll. :D Az az egy viszont korához képest nagyon jó állapotban van, plexi védi és keretben van.

Védőburkolat a táblán. Az egyik legérdekesebb kapásom, mióta a témával foglalkozom. Külön említést érdemel, a még mindig szép számmal fellelhető retró "Tiszta udvar, rendes ház" feliratú fémtábla, ahogyan a házszámtábla is
Az utcában néhány helyen, további Tanácsház feliratú házszám tábla is fellelhető.


XXI. kerület, Popieluszko utca (Ságvári Endre utca, Major utca)

Valószínűsíthetően az egykori Tanácsház utcával együtt került átnevezésre a mai Popieluszko utca is 2011-ben. A Károli Gáspár utcánál háromszor hosszabb Popieluszko utcának csak egy szakaszát sétáltam végig, kiindulva abból, hogy a Károli Gáspár utca esetében sem voltak már meg a régi táblák. Sejtéseim beigazolódtak, néhány régi házszámtábla azonban még kint figyel a kerti kapukon.XXII. kerület, Városház tér (Varga Jenő tér) ÚJ!

Párszor már jártam úgy, hogy a Google Street View-n kinéztem magamnak egy ígéretesnek tűnő táblát, majd mire odaértem, a tábla hűlt helyét találtam, esetleg lefestették azt. Most a budafoki rendőrség falán látható táblával jártam hasonlóképpen, ugyanis a kép elkészülte óta az épületet felújították, így ezt a lehetőséget elbuktam. Cserébe találtam egy másikat a tér Mária Terézia utcai oldalán, amit viszont a Street View-n nem vettem észre. Így tudtam megörökíteni a vélhetően utolsó Varga Jenő feliratú házszámtáblát.


A közterületet Dózsa György, majd a kommunista pénzügyminiszter Varga Jenő után, 1991-ben nevezték vissza Városház térre. 


XXIII. kerület, Grassalkovich út (Marx Károly út) ÚJ!

A Dél-pesti régió mindig is jó területnek számított, ha régi táblát kellett keresnem. A Grassalkovich úton- főút révén- már rég lekapkodták az utcanévtáblákat, ellenben egyes szakaszokon elég sok Marx Károly feliratú, jó állapotban lévő házszámtáblát lehet találni.
A főút 1991-ben kapta meg másodjára Grassalkovichék nevét. 


XXIII. kerület, Szent László utca (Schönherz Zoltán utca)

A Google Street Wiew által itt egy egészen jó állapotú Schönherz táblára bukkantam. A helyszíni bejárást követően azonban csalódnom kellett, mert nemhogy a tábla, már az épület sincs meg, amire korábban a táblát rögzítették. Több új, vagy felújított kertes ház van az utcában, valószínűleg ennek tudható be, hogy régebbi házszámtáblára sem leltem. Az utca 1990-ben kapta vissza az eredeti, Szent László nevet.


Frissítve: 2018.03.24

1 megjegyzés:

  1. http://www.ilyenisvoltbudapest.hu/ilyen-is-volt/otodik-kerulet-belvaros-lipotvaros/item/1950-somogyi-bela-u

    VálaszTörlés